Vonk

A songbook of rare feelings

A songbook of rare feelings is een programma met nieuwe poëzie en composities, speciaal geschreven voor VONK. Componiste Nicoline Soeter heeft voor dit project dichters Kayo Chingonyi (UK, Zambia), Nancy Campbell (UK), songwriter Lucky Fonz III en componisten Kate Moore, Morris Kliphuis en Remy Alexander uitgenodigd om samen met haar het programma te schrijven. A songbook of rare feelings is een wonderlijke collectie van gemoedstoestanden, ontrafelde nuances en muzikale verfijning.

Het is de tweede editie van de songs-projecten van VONK. In deze projecten wil het ensemble ‘artsongs’ als genre terug op de kaart zetten. Van Dowland tot Schubert of Debussy, artsongs zijn van oudsher een muzikaal en literair genre. Poëzie en muziek liggen dicht bij elkaar. De taal in poëzie is vaak indirect en onderhuids, door muziek kan die gelaagdheid en diepte nog meer voelbaar worden. Bij veel nieuw geschreven composities voor zangers wordt gebruik gemaakt van bestaande teksten die in verband met het auteursrecht ouder zijn dan 70 jaar, maar taal en vorm veranderen. Ook Schubert schreef zijn liederen op gedichten van tijdgenoten.

De kleurrijke bezetting van het ensemble en de vaste samenwerking met een zangeres en een componiste, geeft ons de bijzondere kans om dit genre te onderzoeken en artistiek te blijven groeien. 10 nieuwe songs worden op dit moment gecomponeerd voor sopraan, saxofoons, klarinetten en slagwerk.

A songbook of rare feelings komt tot stand met steun van het Fonds Podiumkunsten, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.