Vonk

THE MING PASSION

Een eigentijds, ecologisch passieverhaal over de relatie tussen mens en zee.

In deze meeslepende voorstelling creëren de musici van VONK, samen met sopraan Sterre Konijn en counter-tenor Kaspar Kröner, een dynamische wereld op het podium.

Schrijfster en theatermaker Lisanne van Aert schreef een lyrisch en filosofisch gelaagd libretto voor de kleurrijke, meerstemmige compositie van Nicoline Soeter. De musici staan in een door Floriaan Ganzevoort ontworpen lichtdecor dat een steeds veranderende omgeving oproept: van een laboratorium tot een magisch fantasiebeeld; van een verstarde, koude plek, tot een intieme binnenwereld; een vloedgolf of een zachte stroming.

Luister hier naar The bottom of the sea, het eerste koor uit The Ming Passion:

The Ming Passion is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2006 werd het een ware mediahype: ‘Wetenschappers vermoorden oudste levende dier ooit.’ Ming, een tweekleppig schelpdier, een Noordkromp, oftewel een Arctica Islandica, werd gedood tijdens wetenschappelijk onderzoek. De samenstelling van de jaarringen leverde informatie over klimaatverandering, zoals de stijgende zee temperatuur in de afgelopen eeuwen. De schelp werd in 2006, samen met soortgenoten, opgevist voor de kust van IJsland. Pas in het laboratorium kwamen onderzoekers erachter dat Ming op het moment van overlijden 507 jaar oud was. Het dier kreeg de naam Ming, naar de toen in China heersende dynastie. Noordkrompen komen ook voor in de Nederlandse kustwateren. Ze leven dicht onder het bodemoppervlak ingegraven in de zeebodem tot op circa 100 meter diepte.

The Ming Passion is een verhaal over de vraag of we ons kunnen verplaatsen in de leefwereld van een schelpdier. De ecologische voetafdruk van Ming is een voetje in de bodem van de zee. Ook al bestaan we zelf voor 70% uit water en lijkt ook een schelpdier gedrag te vertonen waar we onszelf in herkennen, onze grenzeloze behoefte aan kennis brengt ons niet dichterbij, een dilemma waar de wetenschapper in de voorstelling mee worstelt. Ming staat symbool voor onze relatie met de zee en alles wat erin leeft.

Betrokken makers:

Compositie – Nicoline Soeter

Libretto – Lisanne van Aert

Lichtdesign – Floriaan Ganzevoort

Bewegingsplan, regieadvies – Stijn Dijkema

Uitvoerenden:

Sopraan, wetenschapper – Sterre Konijn

Countertenor, Ming – Kaspar Kröner

Bariton en klarinet, zee – Erwin Muller

Saxofoon – Tom Sanderman

Slagwerk – Reggy van Bakel

Techniek – Dario Giustarini

Praktische informatie:
Het lichtdecor is zo ontworpen dat het op iedere locatie kan staan en we nemen de techniek zelf mee, daarom is er geen grid nodig.